woensdag 18 december 2013

Winter Fair voor Studio Jan van Haasteren

Een hele poos geleden belde puzzeluitgeverij Jumbo mij met de vraag of ik zou willen werken voor Studio Jan van Haasteren. Daar hoefde is niet lang over na te denken, want Jan van Haasteren is een groot voorbeeld voor mij. De bedoeling van de studio is het assisteren van Jan, het uitwerken van bestaande schetsen voor kijkplaten en het tekenen van nieuwe kijkplaten voor puzzels. Naast ondergetekende is ook tekenaar Dick Heins bij de studio betrokken. De eerste puzzel die ik voor Studio Jan van Haasteren kon gaan tekenen, was de Winter Fair. Deze puzzel is gemaakt op basis van een samenwerking tussen Jumbo en het tijdschrift Margriet. En aan mij de taak om een leuke kijkplaat te maken over de Winter Fair, het jaarlijkse evenement van Margriet.
Ondertussen ligt deze puzzel ik de winkels en ik ben benieuwd wat de fans van Jan van Haasteren er van vinden. Het leek me leuk om een klein overzichtje te geven van de totstandkoming van de Winter Fair puzzel. Ik ben begonnen met het uitzetten van het perspectief en het uittekenen van het decor in grote lijnen.
Daarna vul ik deze achtergrond in met alle scenes die ik ondertussen heb bedacht. Tijdens het invullen verzin ik er ook weer vanalles bij. Net zo lang tot ik denk dat de plaat goed genoeg gevuld is.
Deze schets neem ik dan nog een keertje over, waarbij ik details aanvul en eventueel nog dingen verander als dat nodig is.
Ondertussen heb ik met Jumbo en met Jan van Haasteren de schets nog doorgesproken. Nu is het tijd om deze schets over te nemen op het uiteindelijke tekenpapier. Dat gebeurt op een lichtbak.
Als de hele tekening is overgenomen op het tekenpapier, kan het inkten beginnen.
Het inkten is klaar. Nu even goed laten drogen en dan span ik de tekening op op een grote houten plaat. Dan ga in de plaat inkleuren met ecoline.
Zo, klaar!

2 opmerkingen: